Cum sa FACI BANI investind LA BURSA – Episodul #2 – Pretul actiunilor | Educatie Financiara

Episodul #2 din seria “Alt mod sa FACI BANI investind LA BURSA” se concentreaza pe pretul actiunilor. Investitorii incepatori trebuie sa inteleaga conceptul de pret al actiunilor si sa invete Alt mod sa evalueze corect pretul unei actiuni.

Pretul unei actiuni este suma pe care un investitor trebuie sa o plateasca pentru a cumpara o actiune. Pretul unei actiuni poate fluctua in functie de mai multi factori, Alt mod ar fi cererea si oferta, profiturile companiei, starea economiei si alte factori macroeconomici.

Investitorii trebuie sa inteleaga ca pretul unei actiuni nu este intotdeauna un indicator al valorii reale a unei companii. De exemplu, o companie poate avea un pret al actiunilor ridicat, dar aceasta poate fi de fapt o companie slab performanta.

In schimb, un pret al actiunilor scazut nu inseamna intotdeauna ca o companie este slab performanta. Uneori, pretul unei actiuni poate fi scazut din cauza unor factori externi, Alt mod ar fi criza economica sau schimbari in industrie.

Investitorii trebuie sa invete sa evalueze corect pretul unei actiuni. Acest lucru inseamna sa analizeze informatiile financiare ale companiei, sa urmareasca indicatorii macroeconomici si sa faca o evaluare a riscurilor.

In concluzie, investitorii trebuie sa inteleaga conceptul de pret al actiunilor si sa invete Alt mod sa evalueze corect pretul unei actiuni. Acest lucru le va permite sa ia decizii informate si sa faca investitii mai inteligente.
In acest al doilea episod al seriei noastre privind educatia financiara, ne vom axa pe preturile actiunilor pe bursa si pe modul in care acestea fluctueaza in raport cu cererea si oferta publicului. Pe masura ce aflati informatii si cunostinte despre stocare si tranzactionarea simulata si reala, veti afla Alt mod sa castigati bani si sa va folositi de anumiti factori ce tin de piata cand investiti in actiuni. Ne vom uita la exemplul lui Victor, care a listat actiunile la bursa, urmand sa isi observe pretul fluctuand in sus si in jos ca pe un roller coaster. De ce se intampla acest lucru si Alt mod putem noi profita de el? Sa descoperim!

In acest articol:

1. Despre ce discuta acest videoclip din seria “Alt mod functioneaza bursa, respectiv Alt mod putem castiga bani investind in actiuni”?

Pizza S.A. a fost prezentata publicului si astfel actiunile sale sunt listate la bursa, oferind investitorilor posibilitatea de a le tranzactiona. Motivul fluctuatiei pretului este datorat faptului ca multi oameni au opinii diverse in privinta valorii potențiale a acesteia pentru viitor. Astfel, exista cei prezimisti si cei optimisti, cei care cumpara si cei care vand.

Piața bursiera, la fel ca orice alta piata, se bazeaza pe negocieri ale pretului care uneori cauzeaza conflicte. Agentul de bursa are atunci un rol important prin cartea sa de comenzi, respectiv order book, prin care determina echilibrul dintre cerere si oferta.

Să luam de exemplu situatia cu Pizza S.A. in care existau in total 100 de oameni care doreau sa cumpere sau sa vanda actiuni. 20 doreau sa cumpere la un pret de 199 de euro, iar 40 la 200, respectiv alti 40 la 202 euro. Pe partea vanzatorilor, 20 doreau sa vanda la un pret mai mic de 196 de euro, iar ceilalți 20 la unul mai mare de 201 euro.

Brokerul incearca astfel sa determine pretul corect prin testarea acestuia. Seteaza un pret relativ mic, de exemplu 196 de euro, acest pret va atrage 100 de potentiali cumparatori insa doar 20 vor sa vanda.

 • Solutia este de a stabili un pret relativ intermediar, care sa atraga atat cumparatorii, cat si vanzatorii, adica o valoare la care cererea sa egaleze oferta.
 • Brokerul stabilește valoarea in functie de cererea existenta pe piata
 • In concluzie, pretuleste folosit de broker se seteaza in functie de raportul intre cerere si oferta.

2. Alt mod se schimba pretul actiunilor odata cu listarea lor la bursa?

Odata ce actiunile Pizza S.A. sunt listate la bursa, pretul este fixat de la o agentie de brokeraj. Acest pret se poate schimba, insa, in functie de numeroase factori si de cererea si oferta disponibile. Mai precis, fiecare investitor isi evalueaza potentialul acestor actiuni si este pregatit sa plateasca un anumit pret, pentru fiecare actiune.

Acest tip de „opservatie” se intampla si in cazul in care investitorii detin deja actiunile Pizza S.A., avand posibilitatea de a vinde aceste actiuni la bursa. Acest lucru se intampla datorita pretului oferit de catre cumparatori si a pretului dorit de catre vanzatori. Pretul actiunilor fluctueaza, ca si Alt mod am urca un roller coaster, cand descoperim ca cererea este mai mare decat oferta si intervine pretul „de echilibru”, acela al agentului de brokeraj, care ia in considerare toate cererile si ofertele existente.

De exemplu, sa presupunem ca s-a ajuns la un moment dat la o oferta de 200 de euro pe actiune. Acest pret va fi urcat doar daca cerintele cumparatorilor care sunt pregatiti sa ofere peste 200 de euro pe actiune sunt mai mari ca si oferte de pe partea vanzatorilor care doresc si 20 de euro pentru aceeasi actiune.

In functie de modul in care se schimba pretul actiunilor Pizza S.A., unii investitori vor cumpara actiuni in speranta unei reveniri mari, in timp ce altii le vor vinde din cauza unei preziceri de scadere a cererii.

 • Cei care sunt optimisti pot cumpara actiuni de la Pizza S.A., in speranta obtinerii unor castiguri considerabile, pe masura ce pretul actiunilor creste.
 • Cei care sunt pesimisti vor sa vanda actiunile, deoarece prevad o scadere a pretul actiunilor in viitor.

In orice caz, bursa este o piata non-stop ce pune fata in fata dorintele contradictorii ale investitorilor si determina un pret stabil si eficient, prin raportul dintre oferta si cerere.

3. Prezicerea: Alt mod previzioneaza cei care detin si cei care nu detin actiuni?

Fiecare persoană și-a făcut propriile previziuni în ceea ce privește fluctuațiile de preț ale actiunilor lui Victor. Cei care nu detin actiuni pariază pe schimbările prețului în viitor și apelează la simțul lor de prevedere pentru a descifra aceste schimbări. Pentru acești investitori, bursa este o oportunitate de a se îmbogăți rapid și de a se bucura de adulți.

Blocarea signaturilor și radio-utilizarea actiunilor sunt uneori complicate, prin urmare, cei care detin actiuni vor fi prezenți acolo pentru a urmări schimbările celor care au nevoie de previziuni. Cu cat un investitor cumpara actiunea mai devreme, cu atat mai mult castiga in schimbul unor schimbări de preț care ar putea avea loc. Cu toate acestea, cei care detin actiuni se pot aștepta la un anumit grad de volatilitate.

Un broker poate utiliza cartea de comenzi pentru a stabili cel mai bun raport de cerere și ofertă printre investitori. Astfel, se creează o listă de ofertanți care oferă prețul mai scăzut și una de cumpărători care oferă prețul mai mare. Acest lucru se face prin urmărirea numărului de:

 • Cumpărători și vânzători
 • Cereri și oferte
 • Prețuri.

Brokerul face toate aceste lucruri pentru a încerca să se potrivească cu preturile între cei care detin și cei care nu detin actiuni pentru a le oferi cât mai mult din ceea ce își doresc. Cu ajutorul datelor pe care brokerul le oferă, cei care țin cont și au încredere în prezicerile lor, pot face investigații adecvate și astfel pot determina ce schimbări vor avea loc în viitor și Alt mod vor influența acestea fluxul de preț.

4. Negocieri ale pretului: Rolul agentului de bursa

In acest proces de schimb de actiuni, negocierea pretului joaca un rol important. In general, agentul de bursa sau broker-ul il ajuta pe investitor sa se asigure ca cererea si oferta sunt echilibrate pentru a evita orice neintelegere. Acestia folosesc un ”order book” pentru a verifica ce cantitati de actiuni se vind sau cumpara la un anumit pret.

De exemplu, sa spunem ca un pret de 100 de euro este fixat pentru actiunile Pizza S.A.. Aici, daca sunt 100 de investitori pregatiti sa cumpere actiunile la acest pret, dar numarul vanzatorilor dispusi sa scape de actiuni la acelasi pret este mai mic, atunci pretul se va modifica imediat, in mod natural. Prezenta unui broker devine in acest caz oportuna, deoarece acesta este singularul care poate observa fluctuatia pretului si poate asigura ca cererea si oferta sunt echilibrate in cadrul aceluiasi pret.

Un alt avantaj al brokerului este acela ca el poate analiza piata prin “cartea de comenzi” si poate ajuta la stabilirea unui pret stabil, unde cantitatile cerute si oferite se potrivesc. Acesta poate detecta, de exemplu, atunci cand exista mai multe cantitati cumparate decat cele vandute, caz in care schimba pretul in sus, iar obiceiurile din piata odata stabilite, acestea pot fi usor revizualizate. In cazul in care exista o cantitate mai mare de actiuni vandute decat cele cumparate, pretul scade.

De asemenea, odata ce agentul de bursa poate detecta aceasta fluctuatie, acesta poate folosi informatiile sale pentru a tranzactiona actiuni si pentru a genera marje de profit si beneficii pentru clientii sai. Astfel, prin urmare, prin intermediul negocierilor, atat agentul de bursa, cat si clientii sai pot sa profite si sa castige bani investind in actiuni.

5. Exemple practice: Alt mod se stabilesc preturile optimale de cumparare si vanzare?

Pentru a stabili nivelul adecvat al pretului actiunilor Pizza S.A., brokerul foloseste datele oferite de cei 100 de potentiali cumparatori si vanzatori. Conflictul dintre cererea si oferta de actiuni va oferi brokerului o perspectiva clara asupra nivelului optim. Sa luam un exemplu:

 • 20 de cumparatori sunt dispusi sa cumpere actiuni la un pret de 199 de euro.
 • 40 sunt interesati de un pret de 200 de euro.
 • 40 sunt pregatiti sa plateasca 202 de euro.

In acelasi mod, pe partea vanzatorilor:

 • 20 de cumparatori sunt dispusi sa vanda actiuni la un pret de 196 de euro.
 • 60 sunt interesati de un pret de 199 de euro.
 • 20 sunt pregatiti sa le vanda cu 201 de euro.

In acest exemplu, pretul care le multumeste pe ambele parti este 199 de euro. Acesta este pretul la care toata lumea este dispusa sa faca tranzactia, indiferent ca este vorba de cumparatori sau vanzatori. De-a lungul timpului, brokerii de bursa folosesc aceasta strategie pentru a stabili un raport echilibrat si un nivel optim al pretului actiunilor. Acest lucru ajuta piata sa functioneze corect si permitand investitorilor sa profite de schimburile de bunuri si servicii intr-o modalitate cat mai eficienta.

Intrebari & Raspunsuri

Q: Alt mod se stabilesc preturile actiunilor?

R: Pretul actiunilor este stabilit de un agent de bursa sau broker, folosindu-se de cartea de ordine (order book). Acesta testeaza pretul prin stabilirea unui pret relativ mic sau mare, verificand cati potentiali cumparatori si vanzatori sunt dispusi sa intre in actiune. Acest proces se face pentru a determina punctul in care oferta egaleaza cererea.

Concluzii

Cu acest al doilea episod am reusit sa intelegem Alt mod functioneaza preturile la bursa, precum si principiile care stau in spatele acestora. De asemenea, am discutat si despre rolul brokerului in stabilirea pretului corect, ce poate fi un impas in tranzactii si Alt mod putem profita de la fluctuatii preturilor. Aceste informatii ofera o imagine clară despre Alt mod să ne folosim de bura pentru a face bani.

Speram ca acest videoclip v-a fost folositor si v-a oferit informatii utile despre Alt mod sa aveti succes in lumea bursiera. Daca doriti sa va cresteti cunostintele si sa deveniti un investitor de succes, va recomandam sa urmariti sau sa cititi materie extensiv pentru ca sa va asigurati cele mai bune si mai eficiente investitii.

Cu ajutorul acestei serii de videoclipuri, am incercat sa va oferim informatii utile despre Alt mod sa luati decizii financiare informate si sa va folositi de acest lucru pentru a castiga bani. Va dorim succes!

Leave a Comment