Cum sa FACI BANI investind LA BURSA – Episodul #3 – Fondurile de actiuni | Educatie Financiara

Episodul #3 din seria “Alt mod sa FACI BANI investind LA BURSA” se concentreaza pe fondurile de actiuni. Investitiile in fonduri de actiuni sunt una dintre cele mai populare forme de investitii pe piata de capital. Acestea ofera investitorilor oportunitatea de a investi intr-un portofoliu diversificat de actiuni, fara a fi nevoiti sa faca fiecare investitie individuala.

Fondurile de actiuni sunt administrate de un manager de investitii, care se ocupa de selectarea si gestionarea actiunilor din portofoliul fondului. Acestea sunt, de obicei, investitii pe termen lung, care ofera investitorilor oportunitatea de a obtine un randament mai mare decat investitiile pe termen scurt.

Inainte de a investi intr-un fond de actiuni, este important sa intelegeti riscurile si beneficiile asociate acestei forme de investitii. Riscurile includ fluctuatii ale preturilor actiunilor, schimbari ale conditiilor economice si politice, precum si schimbari ale ratelor de schimb valutar. Pe de alta parte, beneficiile includ potentialul de a obtine un randament mai mare decat investitiile pe termen scurt si diversificarea portofoliului.

In plus, trebuie sa luati in considerare costurile asociate fondurilor de actiuni. Acestea includ taxe de administrare, taxe de tranzactionare si taxe de performanta. Aceste costuri pot afecta randamentul investitiei si trebuie luate in considerare inainte de a face o investitie.

In concluzie, fondurile de actiuni sunt o forma populara de investitii pe piata de capital. Acestea ofera investitorilor oportunitatea de a investi intr-un portofoliu diversificat de actiuni, fara a fi nevoiti sa faca fiecare investitie individuala. Cu toate acestea, trebuie sa luati in considerare riscurile si costurile asociate acestei forme de investitii inainte de a face o investitie.
Salutare, prieteni! Situatia actuala in ceea ce priveste economia mondiala si investitiile in bursa ne forteaza sa ne redefinim metodele de investitii si sa cautam metode mai sigure si rentabile pentru a profita de anumite oportunitati, de aceea apar subiecte precum educatie financiara. Astazi, vom vorbi despre Alt mod sa FACI BANI investind LA BURSA – Episodul #3 – Fondurile de actiuni si Alt mod ne putem folosi de acestea ca sa facem anumite investitii pe bursa. Vom vedea de ce investitorii inteligenti prefera fondurile de actiuni si Alt mod putem sa profatam de avantajele lor. Vom invata, de asemenea, Alt mod sa abordam piata bursiera fara sa ne facem griji pentru pierderi. Haideti sa vedem ce ne asteapta!

In acest articol:

1. Introducere la Fonduri de Actiuni

Investitorii inteligenți știu că un fond de acțiuni oferă o posibilitate mai sigură decât achiziționarea unei singure acțiuni, spre deosebire de ceea ce credea Victor. Un fond de acțiuni este un lot de active, precum acțiuni, obligaţii sau mărfuri, amestecate care se vind şi cumpără împreună, oferind un beneficiu suplimentar investitorilor.

Un fond de acțiuni diversificat agregă acţiuni din multiple industrii și economii, împărțit în părți egale sau ponderate de către valoare, reducând expunerea la risc – ceea ce înseamnă că fluctuaţiile în preţuri pe termen lung ale unui fond sunt mai scăzute decât fluctuaţiile în preţuri ale unei acţiuni individuale.

Folosindu-se de un fond de acțiuni diversificat cu factorul riscului redus, investitorii obţin astfel multiple beneficii:

  • Performance pozitivă – temporizare și combinarea preţurilor la diferite titluri și sectoare influențează pozitiv prețurile întregului fond;
  • Protecţie împotriva riscului – fondul agregă acţiuni în mai multe sectoare, industrii sau economii, ceea ce reduce expunerea la fluctuaţii de preţuri;
  • Diversificare – folosirea diversităţii la nivel macro – nivelul fondului – poate reduce și mai mult riscul împărţind stocurile acestuia în mai multe acţiuni cu valori și potenţiale de distribuire a profitului diferite.

2. Avantajele Investitiilor in Fonduri de Actiuni

O alternativă mai sigură decât să cumperi acțiuni de la o singură firmă o reprezintă fondurile de acțiuni. Acestea sunt un principiu vechi, la care se referă chiar prudența bunicii lui Victor. Adică să nu punem toate ouăle într-un singur cos. La bursă este același principiu, în loc să investești toți banii într-o singură firmă, este mai indicat s-o faci într-un Fond de Acțiuni. Mai mult ca sigur, vei câștiga mult mai mult decât astfel.

Un Fond de Acțiuni este fost o colecție de mai multe acțiuni de diferite tipuri – din diferite domenii, țări sau companii. Cu cât diversifici mai mult, cu atât șansele să faci o investiție mai sigură se amplifică. Aceste fonduri sunt cumpărate și vândute ca un unitate, asigurând diverse oportunități de investiții, Alt mod ar fi:

  • investiții pe termen lung;
  • societăți stabile, în creștere pentru capitalizarea portofoliului;
  • obținerea profitării pe termen scurt;
  • diversificarea riscului prin detenția diferitelor acțiuni și/sau a titlurior acțiuni în portofoliul tău.

Un avantaj semnificativ de a investi într-un Fond de Acțiuni îl reprezintă acela că acțiunile cuprinse în acesta sunt alese și gestionate de către experti în acest domeniu. Acest lucru aduce industria de materii prime, diverse resurse și tehnologii volatil și imprevizibil mai aproape de un investitor mai puțin experimentat. Cu alte cuvinte, un Fond de Acțiuni poate salva un investitor de la efectuarea unor greșeli costisitoare prin cumpărarea de acțiuni care nu se ridica la standardele de calitate și profitabilitate așteptate, sau prin asumarea unor riscuri.

3. Riscurile Investitiilor in Fonduri de Actiuni

Ingrijorarea importanta in investitii in fonduri de actiuni consta in riscurile asociate. Marea majoritate a investitilor intelepti alegera sa-si diversifice investitiile prin cumpararea unui fond de actiuni care contine titluri de la mai multe companii, in loc sa riste sa cumpere actiuni individuale. Acest principiu se bazeaza pe ceea ce Victor a auzit de mica de la bunica sa, “nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”!

Investind in fonduri, suma se imparte intre mai multe titluri- astfel incat, daca un titlu iese prost, va fi compensat de titluri mai stabile care cresc in valoare.

In acelasi timp, si jucand la ruleta, acolo unde este un risc considerabil daca pariati toti banii pe o singura mana, asa Alt mod ar fi la bursa cumpararea unei singure companii fara prea multe analize si calcule, compensatia se face prin aceea ca nu pariati toti banii pe un singur numar. Investitorii pot calcular cote si decide sa investeasca in 34 dintre cele 37 numere. In acest caz, castigul total sau pierderea lor va fi mult mai mic decat in cazul in care ar paria toti banii pentru o singura optiune. Aceasta este modalitatea sigura prin care investitorii pot creste sansele de castiguri sau prevenirea pierderilor in investitiile in fonduri de actiuni.

  • Investitii diversificate – acest principiu se bazeaza pe ceea ce Victor a auzit de mica de la bunica sa, “nu-ti pune toate ouale in acelasi cos”!
  • Riscul scazut – investind in fonduri, suma se imparte intre mai multe titluri- astfel incat, daca un titlu iese prost, va fi compensat cu titluri mai stabile care cresc in valoare.
  • Sanse mai mari de castiguri – prin aceea ca nu pariati toti banii pe un singur numar (firma/actiune). Investitorii pot calcular cote si decide sa investeasca in mai multe numere. In acest caz, castigul total sau pierderea lor va fi mult mai mic.

4. Cunostintele lui Victor si Importanta Analizei

Victor a fost uimit sa auda despre ce abilitati avea nevoie pentru a avea success la bursa. El a simtit nevoia ca mai intai sa-si imbunatateasca cunostintele despre piata bursiera si despre importanta analizei este esentiala.

In primul rand, Victor trebuie sa inteleaga conceptul de fond de actiuni. Acesta este un mod favorit in bursa pentru a investi: investitorii compun diferite actiuni de la diferite companii si le transforma in un singur fond. La fel ca bunica lui Victor, cei ce investesc la bursa fac astfel si ei, si-si diversifica investitia. Ei plaseaza fondul pe piata, astfel aproape toata riscul financial si volatilitatea sunt amortizate.

In al doilea rand, Victor trebuie sa inteleaga rolul pe care il joaca analiza in bursa. Printr-o analiza profunda, un investitor poate sa ia decizii cu cap bazate pe datele disponibile, asa ca poate maximiza sansele sale de castig. De exemplu, prin analiza de piata, un investitor poate face forecasting asupra economistii si impactul acesteia asupra intregii paturi si asupra actiunii. Pentru a face acest lucru, el trebuie sa cunoasca bine economia si politica, sa ilustreze corect statisticile si sa simta anticipat directia potentiala a pietei. Daca un investitor nu are abilitatile necesare pentru a face o astfel de analiza profunda, exista riscul ca el sa nu faca decizia corecta si sa piarda bani.

In concluzie, cunostintele pe care le are Victor despre piata bursiera si importanta analizei sunt esentiale. Investitorii inteligenti iau decizii bazate pe experienta si data pe care o cunosc si au simtit-o in piata. Ei inteleg de asemenea ca un investitor ar trebui sa isi diversifice riscul, astfel crescand plasarea fondurilor de actiuni si sa faca analiza critica a datelor disponibile. Acesta este iterme mediu pe care Victor trebuie sa il faca pentru a face succes la bursa.

5. Exemplu cu Ruleta si Explicatia Specializata

In timp ce Victor se uita la cartea de investitii, apare raspunsul la intrebarea sa: un fond de actiuni. Un fond de actiuni este o colectie de actiuni detinute de diferite firme, care, atunci cand sunt grupate, formeaza un instrument finaciar mai sigur si mai stabil. Cu alte cuvinte, acelasi principiu pe care bunica lui Victor i-a spus-o mereu, “Victoras mama, nu-ti pune toate ouale in acelasi cos!” îi poate fi folosita si în cazul investitiilor la Bursa. Dacă un investitor ar investi toți banii într-o anumită firmă, exista întotdeauna riscul ca analizele și calculurile să nu se adeverasca si riscul ca o lege neprevazută sau un eveniment neașteptat să afecteze cursul acțiunilor firmelor respective. Un fond de actiuni îmbunătățește astfel expunerea la risc prin diversificarea portofoliului și prin micsorarea riscului de a investi intr-o singură firmă.

Acelasi principiu se poate ilustra si prin analogya cu jocul de ruleta. Desi jocul la ruleta este un joc in care exista cote ponderate 19 la 18 în favoarea casinoului, iar la o investiție într-o singură firmă exista riscul ca sansele sa fie impotriva investitorului, acest lucru nu înseamnă că investitorul își pierde șansele. Investitorul poate îmbunătăți șansele prin diversificarea investitiilor sale.

Un bun exemplu în acest caz este păstrarea unei poziții stabilă pe piață, prin a cumpăra un număr egal de acțiuni din mai multe firme. Pentru a îmbunătăți și mai mult șansele, orice investitor inteligent ar trebui să-si creeze un portofoliu echilibrat de actiuni care sa poata binedispune si sa se adapteze oricarui situation financiar cu care se confrunta. Dacă pariem la ruleta pe 37 de numere dintr-o acțiune, la fel Alt mod pariem pe 37 de acțiuni, putem fi siguri ca, pe termen lung, amestecul acestora va duce la un castig echitabil.

Intrebari & Raspunsuri

Q: Ce sunt fondurile de actiuni?

A: Fondurile de actiuni sunt o modalitate de a investi mai sigur în piețele de capital prin intermediul cărora se colectează banii de la mai mulți investitori și se investesc în mai multe acțiuni în scopul diversificării riscului. Acest lucru face ca investiția să fie mai puțin expusă fluctuațiilor pieței, oferind un plus de siguranță investitorilor.

Concluzii

Astfel, acesta a fost ultimul episod din seria “Alt mod sa FACI BANI investind LA BURSA”, care ne-a oferit o introducere detaliata in lumea burselor si matematica investitiilor. Ne-am facut cu totii cunoscuta metoda de investire a fondurilor de actiuni si Alt mod sa facem investitii sigure si responsabile. Acum puteti sa aplicati strategia dumneavoastra, tinand cont ce am invatat, ca sa realizati o experienta cat mai profitabila si interesanta. Asa Alt mod ne-a aratat Victor in acest episod, responsabilitatea unui investitor responsabil si gandirea strategica pot duce cu adevarat la potentialul maximum de profit. Investiti cu incredere si surprindeti-va obiectivele financiare si dumneavoastra!

Leave a Comment