Prajitura cu foi si crema de vanilie: Reteta clasica

Prajitura cu foi si crema de vanilie este o reteta clasica, care se poate prepara cu usurinta si care poate fi servita la orice ocazie. Aceasta prajitura este compusa din foi de aluat, umplute cu o crema de vanilie si presarate cu zahar pudra.

Pentru a prepara aceasta prajitura, primul pas este sa pregatiti aluatul. Pentru acest lucru, amestecati intr-un bol faina, zaharul, sarea si untul. Adaugati apoi ouale si framantati aluatul pana devine omogen. Acoperiti aluatul cu folie alimentara si dati-l la rece pentru aproximativ 30 de minute.

Dupa ce aluatul s-a racit, intindeti-l pe o suprafata curata si uscata, cu ajutorul unui sucitor. Apoi, taiati aluatul in patru bucati egale si asezati-le intr-o tava de copt. Puneti tava la cuptorul preincalzit si coaceti foile pana devin aurii.

In timp ce foile se coc, pregatiti crema de vanilie. Pentru aceasta, amestecati intr-un bol ouale, zaharul, vanilia si laptele. Puneti amestecul pe foc si amestecati continuu pana se ingroasa.

Dupa ce foile s-au copt, lasati-le sa se raceasca. Apoi, umpleti fiecare foaie cu crema de vanilie si presarati zahar pudra deasupra.

Prajitura cu foi si crema de vanilie este gata! Serviti-o cu pofta si bucurati-va de aceasta reteta clasica!
În gospodăriile din mediul rural, precum și din orașele mai vechi din România, prajitura cu foi și crema de vanilie a devenit un clasic pe masa de sarbatoare. Nu există ocazie de nuntă, botez sau chiar de petrecere fără această delicioasă prajitură. Iată o retetă tradițională a familiei, foarte usor de realizat. Urmărește pasii de mai jos și vei avea garantat un deliciu de fiecare dată!

  • Foaie:
  • 2 linguri de făină
  • 2 linguri de zahăr granulat
  • 100 g de unt
  • O jumătate de linguriță de sare
  • 1 ou mare
  • Crema de vanilie:
  • 200 ml lapte
  • 4 galbenusuri de ou
  • 50 g zahar granulat
  • 4 lingurite de amidon de porumb sau faina
  • 1 linguriță de ulei vegetal
  • 1 plic de zahăr vanilat

Pentru a pregăti prajitura cu foi și crema de vanilie vom începe prin prepararea foii. Toate ingredientele pentru foaie se amestecă bine într-un bol și se formează o aluat semi-moale. Aluatul trebuie rulat cu un rulou de aluat, cu o grosime de circa 3 mm. Apoi se decupează două foi din acest aluat și se introduce o foaie în tavă pregătită pentru copt.

Pentru a pregăti crema de vanilie amestecăm laptele, galbenusurile de ou, zahărul și amidonul într-un vas. Se amestecă foarte bine și se pune la foc mic pentru a se îngroșa compoziția. După ce se îngroașă, se adaugă uleiul vegetal și zahărul vanilat. Crema se amestecă bine, se scoate de pe foc si se lasa sa se raceasca.

Pudra rămasa de aluat se presară pe foaia din tava și se toarnă peste ea crema de vanilie. Deasupra se pune cea de-a doua foaie de aluat și se presară sare. Se apasă marginile foii pentru a se sigila și se bagă la cuptor pentru 30-40 de minute. Prajitura e gata când devine aurie. Se serveste caldă sau rece și este o adevărată minune pentru toate gusturile.

Intrebari & Raspunsuri

Q: Care sunt ingrdientele pentru aceasta prajitura cu foi si crema de vanilie?
A: Pentru aceasta reteta perfecta de prajitura cu foi si crema de vanilie va trebuie sa aveti urmatoarele ingrediente: 8 foi de placinta, grasime vegetala, 250 de grame de zahar, 300 de grame de faina, 1 praf de sare si 2 oua. Pentru umplutura este nevoie de 80 de grame de zahar, 500 ml de lapte, 25 de grame de inlocuitor de unt de margarina, 25 grame de faina, un plic de praf de vanilie si 2 galbenusuri.

Q: Ce tip de grasime vegetala se foloseste?
A: Grasime vegetala se refera la margarina, ulei de floarea soarelui sau alte alternative vegetale.

Q: Ce metoda de preparare se foloseste pentru a face aceasta prajitura cu foi si crema de vanilie?
A: Pasii la a pregati aceasta prajitura cu foi si crema de vanilie sunt urmatorii:
Primul pas este sa pregatiti aluatul pentru foi cu ingredintele mentionate. Intr-un bol, amestecati faina, zaharul, sarea si grasimele vegetale. Adaugati ouale si omogenizati bine. Intindeti aluatul si taieti 8 foi circulare. Coaceteti foile intr-o tava de copt la 160 de grade Celsius 15-20 de minute.

Al doilea pas este sa preparati crema de vanilie. Pentru aceasta puneti zaharul, uleiul, inlocuitorul de unt si faina intr-o oala si amestecati pana se omogenizeaza. Adaugati laptele, prin amestecare, inainte de a aduce la fiert. Compozitia se fierbe la foc mic, amestecand in permanenta. Se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Ultimele doua etape sunt sa intindeti crema de vanilie intre foi si sa construiti prajitura. Cand crema este pregatita, puneti o foaie in tava si intindeti o parte din crema. Apoi, puneti alte foi, la fel si restul de crema. Se acopera ultima foaie cu un strat subtire de crema si se da intregul lucru la frigider pentru 3-4 ore.

Concluzii

Reteta de prajitura cu foi si crema de vanilie este preferata de multi dintre consumatorii de deserturi, iar tu poti face parte din aceasta categorie. Aceasta prajitura clasica te poate impresiona prin gustul sau traditional si special, iar tianu ai Alt mod sa-i rezisti! Daca vrei sa pregatesti aceasta reteta, nu uita sa ne vezi de la anii urmatori cu feedbackul tau despre Alt mod a iesit produsele. Pofta buna!

Leave a Comment