Cum scapi de depresie! Care este sensul vietii?! – Omul in cautarea sensului Vietii – Viktor Frankl

Viktor Frankl a fost un psihiatru austriac care a supraviețuit Holocaustului și a devenit cunoscut pentru teoria sa despre căutarea sensului vieții. El a scris că omul poate găsi sensul vieții prin trei căi: prin lucrurile pe care le face, prin relațiile pe care le are și prin suferința pe care o îndură.

Depresia este o boală mentală care poate afecta în mod negativ calitatea vieții unei persoane. Depresia poate fi tratată prin medicamente, terapie și schimbări de stil de viață. Cu toate acestea, teoria lui Frankl oferă o altă abordare pentru a scăpa de depresie.

Frankl susține că omul poate găsi sensul vieții prin trei căi: prin lucrurile pe care le face, prin relațiile pe care le are și prin suferința pe care o îndură. El a scris că, prin înțelegerea sensului vieții, o persoană poate găsi motivația de a lupta împotriva depresiei.

În primul rând, Frankl susține că omul poate găsi sensul vieții prin lucrurile pe care le face. El a scris că o persoană poate găsi sensul vieții prin îndeplinirea unor scopuri și prin realizarea unor obiective. Acest lucru poate ajuta o persoană să se simtă mai împlinită și să se lupte împotriva depresiei.

În al doilea rând, Frankl susține că omul poate găsi sensul vieții prin relațiile pe care le are. El a scris că o persoană poate găsi sensul vieții prin conectarea cu alte persoane și prin crearea de legături profunde. Acest lucru poate ajuta o persoană să se simtă mai conectată și să se lupte împotriva depresiei.

În cele din urmă, Frankl susține că omul poate găsi sensul vieții prin suferința pe care o îndură. El a scris că o persoană poate găsi sensul vieții prin acceptarea suferinței și prin înțelegerea că suferința poate fi o parte importantă a vieții. Acest lucru poate ajuta o persoană să se simtă mai puternică și să se lupte împotriva depresiei.

Teoria lui Frankl despre căutarea sensului vieții oferă o abordare diferită pentru a scăpa de depresie. Prin înțelegerea sensului vieții, o persoană poate găsi motivația de a lupta împotriva depresiei și de a-și îmbunătăți calitatea vieții.
In aceasta lume plina de provocari si razboaie, exista persoane ce traiesc istoria in propriul suflet, conturand un alt sens al vietii. Acesta este cazul lui Viktor Frankl, autoarea cartii ‘Omul in cautarea sensului vietii’. In aceasta carte, el isi expune trei idei, care ne pot ajuta sa gasim forta si motivatia de a ne intoarce la natura noastra umana si de a merge mai departe, chiar si in momentele cele mai dureroase ale vietii. Acestea previn atuarea simptomelor depresiei si ne ofera informatii pretioase, pentru a intelege ca, chiar si in situatii limita, vom putea gasi motivatia de a trece peste. Aceasta saptamana vom discuta despre sensul vietii, afland prin intermediul ideilor lui Frankl, Alt mod sa ne intoarcem la echilibrul emotional si Alt mod sa gasim scop pentru a gasi implinirea spirituala.

In acest articol:

1. Introducere – Omul in Cautarea Sensului Vietii – Viktor Frankl

Ideea si Conceptul Prezentat de Viktor Frankl

Viktor Frankl, autorul cartii sale intitulate “Omul in Cautarea Sensului Vietii”, sustine si explica Alt mod prin puterea credintei si a motivatiei ne putem regasi scopul in viata si Alt mod sa gasim puterea de a merge mai departe, in ciuda greutatilor vietii. Intr-o perioada in care Frankl s-a aflat captiv intr-unl gher de concentrare de la Dachau si Auschwitz, cei trei ani trecuti inregistrand torturi si drama unei foarte mari privari a hrana, haine si a altor conditiu de viata, acesta a reusit sa gaseasca o rezone de speranta si motivatie in situatia prin care trecea.

Inca odata Propria Experienta Impartasita de Frankl

Frankl impartaseste aventura printr-o intamplare traita de un prieten, Alt mod vine in intampinarea dorintei de a afla cand se va intampla eliberarea, el a avut un vis in care o voce ii spunea ca aceasta va avea loc pe data de 30 martie. Acesta era plin de speranta si convins ca vocea din vis avea dreptate. Cu toate acestea, spre dezamagirea sa, eliberarea nu s-a produs si, dupa 30 martie, s-a imbolnavit brusc si a facut febra mare, murind pe 31 martie.

Mesajul Central al Cautarii Sensului Vietii

Frankl concluzioneaza ca eliberarea asteptata nu s-a produs din cauza depasirii pragului puterii de rezistenta a organismului. Toate acestea ne transmit mesajul ca doar printr-o motivatie poatema rezista si reusi sa ramanem in picioare, indiferent de conditiile prin care trecem. Finalizand, el argumenteaza ca prin alinierea prezentului cu scopul nostru pe termen lung putem gasi sensul vietii si gasi fortea de a merge mai departe.

2. Puterea in Vointa Umana – O Invatatura din Detentia lui Viktor Frankl

Poterea in Vointa Umana

Unul dintre cele mai importante invataminte pe care Viktor Frankl le-a inregistrat in scrierile lui despre experienta lui in lagarele de concentrare, este reprezentata de puterea pe care oamenii o au de a-si spori in mod semnificativ rezistenta si vointa. El mai susținea că, chiar și sub cele mai extreme condiții, oamenii și-ar putea păstra sau chiar crește puterea vointei prin alegerea unui scop și descoperirea unui sens pentru viață.

Frankl isi relateaza insista experienta in lagar prin intermediul unui prieten al sau, Florin, cu care convorbise in timpul detentiei. Pe cand astepta sa fie eliberat, Florin a visat ca aceasta se va intampla in 30 martie, și s-a imbuibat de speranța și convingerea ca visul se va indeplini. Din păcate, cu o zi înainte de termenul anunțat, Florin s-a imbolnavit grav și a decedat pe 31 martie, fiind incapabil sa mai tina sub control boala.

Concluzia lui Frankl a fost aceea ca, “orice incercare de a reface vointa interioara a omului […] trebuie inainte de toate sa aiba succes in a-i indica un scop pentru viitorul sau”. Fara motivatia sa de a continua sa traiasca, Florin si-a pierdut dorinta de a duce batalia si s-a prabusit sub greutatea imbolnavirii sale. Din aceasta a cazut la pasarea că avem nevoie de un scop cu care să ne motivam vointa.

În concluzie, experienta lui Frankl ne arată că:

  • Puterea vointei umane este nelimitată
  • Oamenii trebuie sa se motiveze pe ei înșiși prin descoperirea unui scop sau a unui sens pentru viata lor
  • Speranța și credința în ceva mai mare pot ajuta oamenii să reziste presiunilor și suferințelor de zi cu zi

3. Cel Care are un De Ce Pentru Care Sa Traiasca poate Indura Aproape Orice

In “Omul in Cautarea Sensului Vietii” de Viktor Frankl, ne este descoperit unul dintre cele mai importante adevaruri ale sfarsitului secolului 20: “Cel care are un de ce pentru a trai, poate indura aproape orice”. Acest principiu poate fi observat in mod esential in viata lui Frankl si a prietenului sau din lager, Florin. Si chiar daca povestea lor nu are un final fericit, ofera un exemplu bogat de lectura a motivatiei si vointei, necesare pentru a asigura suport in orice situatie.

In carte, Frankl ofera trei idei esentiale:

  • Vointa de a trai poate fi creionata prin descoperirea unui de ce sa traiesti. Acest idea poate fi observata in povestea lui Florin, care cauta sa-si schimbe destinul prin oferirea unei scuze prin care sa-si justifice ingrozita sa situatie. Si si-a gandit astfel ca daca el poate intelege de ce toate aceste lucruri i se intampla, atunci poate fi mai bine pregatit pentru a depasi incercarea.
  • Un de ce poate fi prezentat in modul in care simti ca te poate transforma. Spre deosebire de Florin, nu este neaparat important ca acest de ce sa fie urmat pana in panzele albe. De ce conteaza este ca sa simti ca iti poate schimba vietile si sa te conectezi in profunzime.
  • Cautarea unui de ce necesita conectarea la prezent. Totul incepe prin recunoasterea adevaratilor tai valori si prin evaluarea contextului in care se afla in prezent. Aceasta conexiune poate fi un ghid valoros in ceea ce priveste alegerea de ceea ce se poate face si de ce se poate renunta in luarea unei hotarari.

Un de ce pentru care sa traiesti poate fi o sursa puternica de motivatie si inspiratie in alegerea unei aventuri spirituale sau uncompromitting. Asadar, putem absorbi invataturile lui Frankl si sa ne bucuram de o viata plina de sens prin descoperirea sinelului si prin gasirea cece el are de oferit. Pe parcursul intrebarilor si al descoperirii dedusita se utilizeaza directii usoare si se optimizeaza la o calitate mai instanata.

4. O Carte cu Vitamina Puterii de A Depasi Orice Obstacol

Puterea de a depasi orice obstacol comuna tuturor oamenilor si speciala a lui Viktor Frankl se regaseste in Carte
cu Vitaminei Puterii.
Odata ce ne-am regasit scopul, iar acesta ne vibreaza in suflet, putem avea curajul sa luptam, sa facem fata greutatilor vietii si sa iesim invingatori din orice situatie.

  • Viktor Frankl a identificat trei principii importante pentru a ne ajuta sa depasim obstacolele vietii:
    • Credinta in viitorul nostru;
    • Dorinta de a trai;
    • Un scop pentru viitorul nostru.
  • Prin Carte cu Vitaminele Puterii, Viktor Frankl ne ofera o capacitate incredibila de a vedea intuitiv corectitudinea alegerilor noastre.
  • Cea mai buna cale de a ne regasi curajul si dorinta de a merge mai departe, este sa ne dezvoltam devotamentulfata de un scop care ne vibreaza in suflet.

Citind povestea lui Viktor Frankl stim ca poate exista curajul de a lupta, acest lucru transformandu-ne vietile. Prin intermediul conceptelor sale, Frankl ne arata Alt mod sa obtinem pofta de viata si sa ne transformam pur si simplu vietile. Carte cu Vitaminile Puteriide Viktor Frankl, ne poate ghida, in fiecare pas al vietii noastre, spunandu-ne Alt mod sa trecem peste orice obstacol intalnit, folosind puteri pe care noi insine le avem de la natura.

5. Despre Importanta Sperantei in Vremuri Dificile

Speranta poate fi o adevarata binefacere pentru suflet ce se afla pe calea dificila a vietii. Iar faimosul psihiatru si neurolog Viktor Frankl ne-a aratat exact asta prin cartea sa “Omul in cautarea sensului vietii”, adusand in acest mod, speranta pentru cei aflati in situatii grele si facandu-le sa inteleaga ca exista un motiv pentru a merge mai departe chiar si intr-o vreme atat de dificila indiferent de circumstante. Frankl a trait in prima mana aceasta teroare si a simtit Alt mod este sa fii detinut in lagarele de concentrare şi Alt mod e sa te lupti pentru a-ti mentine speranta in viitor.

Iar prima idee pe care aceasta carte o aduce in atentie si pe care o putem folosi si astazi este ca “Cel care are un de ce pentru care sa traiasca, poate indura aproape orice.”. Un exemplu il gasim in relatarea lui Frankl, despre un domn F, ăia-i zicem Florin, pe cand era detinut. Acesta a avut un vis in care i-a fost promisa eliberarea din lagarul de concentrare pe data de 30 martie 1945. Aceasta speranta si promisiune l-au facut sa se gandesca la viitor, sa se agate de ea si sa lucreze pentru a-l atinge. Din pacate, pe data respectiva, Florin a inceput sa delireze si si-a pierdut cunostinta, aceasta fiind motivul pentru care si-a gasit sfarsitul. Acest exemplu poate sa ne arate cat de importanta este speranta si cat de repede ne putem gasi fara ea.

De asemenea, speranta este responsabila si pentru pastrarea motivatiei sa mergem mai departe si sa luptam pentru indeplinirea unui scop. Acest lucru poate fi realizat printr-o descoperire constienta si pozitiva a sensului. Aceasta descoperire poate fi facuta prin experiente creative, explicite si prin posturi noi fata de situatia cea mai dificila. De asemenea, putem face schimbari concrete pentru a-i ajuta si pe cei din jurul nostru. iar rasplatirea poate fi gandirea constienta si profunda, bucuria creatiilor si invatatura sau omul pe care i-am primit cu ajutorul acestor actiuni.

  • Concluzie: Importanta sperantei in vremuri dificile nu trebuie sa fie neglijata. Acest lucru poate fi realizat prin explorarea sensului vietii, si prin ajutorul acordat celor din jurul nostru, si apoi prin bucuriile si invataturile primite din aceste experiente.

Intrebari & Raspunsuri

Q: De ce a murit Florin, potrivit lui Viktor Frankl?

R: Florin a murit pentru ca si-a pierdut credinta in viitor si motivul pentru care sa mai continue sa traiasca. El a avut un vis care ii spunea ca va fi eliberat din lagar la o anumita data, insa eliberarea nu s-a intamplat si astfel a pierdut speranta. Fara motivatia si speranta de a-si schimba viata, corpul sau nu a mai avut puterea sa se lupte cu boala si astfel a decedat.

Concluzii

Aceasta lectie din cartea lui Viktor Frankl aduce cu ea o multitudine de invataminte. Intotdeauna, atunci cand ne simtim demotivati sau nesiguri, avem posibilitatea sa ne concentram pe motivatia si speranta oferita de o petrola sau dorinta ce poate fi atinsa. Chiar si atunci cand viața pare crunta, putem descoperi motivatia de a merge mai departe și de a indura legile ei cu stoicism. E aceasta credinta in viitor si dorința de a trăi care ne oferă puterea de a merge mai departe si de a gasi sensul vietii. Acesta este ceea ce ne-a invatat Viktor Frankl.

La final, vrem sa va adresam o invitație pentru a vă face auzite părerile si experientele voastre. Suntem bucurosi sa discutam cu voi aceste subiecte sau orice alte idei aveti! Multumim ca ati tinut piept lectiei si speram ca veti fi motivati sa mergeti mai departe si sa realizati scopurile si aspiratiile voastre.

Leave a Comment